Prowadzę:
- Konsultacje rodziców niemowląt, dzieci i nastolatków
- Konsultacje dorosłych, kobiet w ciąży i karmiących piersią
- Konsultacje rodzin
Najczęściej pomagam w następujących problemach:
Niemowlęta:
- karmienie piersią/mlekiem modyfikowanym,
- rozszerzanie diety (metodą tradycyjną oraz BLW),
- problemy z przyrostem masy ciała (zbyt małym/za dużym),
- łagodne zakończenie karmienia piersią,
- nieprawidłowe przyjmowanie pokarmów np. krztuszenie/dławienie,
- niejadki,
- diety eliminacyjne,
- alergie i nietolerancje pokarmowe.
Dzieci i nastolatki:
- nadmierna masa ciała,
- otyłość,
- niedowaga,
- niedokrwistość (anemia),
- insulinooporność (IO),
- złe nawyki żywieniowe,
- diety eliminacyjne,
- alergie i nietolerancje pokarmowe,
- żywienie przy zwiększonej aktywności fizycznej,
- edukacja żywieniowa, prawidłowy model żywienia,
- neofobia pokarmowa, trudności w jedzeniu, wybiórczość pokarmowa
- ADHD, autyzm, zespół Aspergera.
Dorośli:
- nadmierna masa ciała (nadwaga),
- otyłość,
- niedowaga,
- zaburzenia lipidowe (wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów),
- choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność, Hashimoto) ,
- endometrioza, adenomioza;
- zespół metaboliczny,
- cukrzyca typu II, cukrzyca kobiet w ciąży;
- insulinooporność (IO),
- nadciśnienie tętnicze,
- niedokrwistość (anemia),
- diety eliminacyjne,
- alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe,
- żywienie przy zwiększonej aktywności fizycznej,
- kreowanie prawidłowych nawyków żywieniowych,
- żywienie kobiet w ciąży, kobiet karmiących oraz kobiet planujących poczęcie dziecka;
- żywienie osób w wieku podeszłym,
- konsultacje pacjentów psychologicznych (m.in. depresja, nerwica, impotencja).
Doświadczenie
Swoją praktykę zawodową rozpoczęłam w 2011 roku i od tego czasu cały czas jestem czynna zawodowo i stale się dokształcam. Od 2015 roku prowadzę warsztaty żywieniowe dla rodziców małych dzieci.
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie, zależnie od jego potrzeb i możliwości. Określam realne do osiągnięcia cele. Dzieci bardzo łatwo zniechęcić do zmian gdy nie wprowadzimy ich z wyczuciem, dlatego ważne jest odpowiednie podejście podparte doświadczeniem jakie posiadam. Efekty, które chcemy osiągnąć to nie tylko cyfry, a realna zmiana nawyków żywieniowych, która ma długoterminowe działanie.
Konsultuję pacjentów w gabinecie, ale również on-line. Dodatkowo prowadzę warsztaty w grupach dla rodziców małych dzieci.
Specjalizuję się w żywieniu dzieci, doradzając matkom, począwszy od żywienia w ciąży, następnie karmiącym piersią i zaczynającym rozszerzanie diety swoich pociech, a także zajmuję się żywieniem starszaków. Pomagam zmierzyć się z problemami, które mogą się pojawić jak np. niedobory pokarmowe czy trudności w jedzeniu u dzieci. Pracuję też z „niejadkami”.
Wykształcenie
Dyplomowany dietetyk i technolog żywności.
Studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz studia podyplomowe (Psychodietetyka) na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku.
.
Swoją wiedzę wciąż poszerzam na szkoleniach, konferencjach i warsztatach z zakresu dietetyki:
- „Rola racjonalna diety i aktywności fizycznej w prewencji chorób cywilizacyjnych okiem dietetyka” UP Poznań.
- „Edukator w cukrzycy” Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center (nr certyfikatu: 34/09/2013).
- „Top dietary trends czyli aktualne trendy żywieniowe w alergiach pokarmowych” Instytut Mikroekologii/Food Forum.
- „Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa – potencjalne przyczyny chorób przewlekłych i cywilizacyjnych” Instytut Mikroekologii.
- „Żywienie w sporcie i rekreacyjnej aktywności fizycznej” Food Forum.
- „Zaburzenia mikroflory jelitowej i nadwrażliwości pokarmowe w zaburzeniach ze spektrum autyzmu” Instytut Mikroekologii.
- „Żywienie w chorobach tarczycy” Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center (nr certyfikatu: 39/11/2014).
- „Jak emocje wpływają na żywienie. Najnowsze trendy w psychodietetyce stosowanej” Food Forum.
- „Jedzenie a głowa, czyli jak profesjonaliści wykorzystują siłę umysłu w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych” Uniwersytet SWPS Poznań.
- „Celowe i bezpieczne podnoszenie stężenia wit. D i B12 w organizmie w świetle rekomendacji międzynarodowych” Food Forum.
- „Regulowanie stężenia testosteronu – sprawdzone schematy dietetyczne i kontrola wyników badań” Food Forum.
- „Interpretacja wyników badań pacjentów z niedoborami, stosujących diety wegańskie” Food Forum.
- „Interpretacja badań laboratoryjnych i metodologia pomiarów masy ciała dzieci z nadwagą i otyłością” Food Forum.
- „Skuteczna diagnoza i interwencja dietetyczna u pacjentów po 60 roku życia – aspekty teoretyczne i praktyczne” DIETA dla SENIORA.
- „Karmienie piersią, żywienie dzieci, kobiet podczas laktacji, metoda BLW” mgr inż. Małgorzata Jackowska.
- „Wybiórczość pokarmowa w ujęciu sensoryczno-motorycznym” Szkoła Terapii Karmienia „Od Pestki do Ogryzka”.
- „Żywienie dzieci w różnych jednostkach chorobowych” pod kier. prof. dr hab. n. med. Hanny Szajewskiej.
- „Wpływ czynników prenatalnych i postnatalnych na mikrobiotę jelitową noworodków” Instytut Mikroekologii.
- „Oswojenie ma znaczenie. Terapia karmienia od podstaw. Moduł I.” Agata Kalina.
- „Oswojenie ma znaczenie. Terapia karmienia od podstaw. Moduł II.”, Agata Kalina.
- „Alergia pokarmowa u dzieci” Nina Wojtyra, Warsztat Nauki.
- Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiety”, UM Poznań, 2022 r.
- „Mikrobiota, rozszerzanie diety, układ pokarmowy dziecka”, mgr Emilia Cesarek, 2023
O mnie
Prywatnie jestem mamą dwójki dwójki dzieci w wieku szkolnym oraz małego przedszkolaka. Miłośniczką zdrowej kuchni i eksperymentów kulinarnych. Kocham spacery, jazdę na rowerze i nartach.
Poznaj mnie bliżej, odwiedzając mój fanpage na Facebooku
Przeczytaj opinie o mnie na portalu Znany Lekarz