Krystyna Fiedler - Centrum Słowo

Krystyna Fiedler

dietetyk dorośli młodzież dzieci
Poznań

Kontakt ze specjalistą

+48 665 447 581

Prowadzę:

  • Konsultacje rodziców niemowląt, dzieci i nastolatków
  • Konsultacje dorosłych, kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • Konsultacje rodzin

Najczęściej pomagam w następujących problemach:

Niemowlęta:

  • karmienie piersią/mlekiem modyfikowanym,
  • rozszerzanie diety (metodą tradycyjną oraz BLW),
  • problemy z przyrostem masy ciała (zbyt małym/za dużym),
  • łagodne zakończenie karmienia piersią,
  • nieprawidłowe przyjmowanie pokarmów np. krztuszenie/dławienie,
  • niejadki,
  • diety eliminacyjne,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe.

Dzieci i nastolatki:

  • nadmierna masa ciała,
  • otyłość,
  • niedowaga,
  • niedokrwistość (anemia),
  • insulinooporność (IO),
  • złe nawyki żywieniowe,
  • diety eliminacyjne,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • żywienie przy zwiększonej aktywności fizycznej,
  • edukacja żywieniowa, prawidłowy model żywienia,
  • ADHD, autyzm, zespół Aspergera.

Dorośli:

  • nadmierna masa ciała (nadwaga),
  • otyłość,
  • niedowaga,
  • zaburzenia lipidowe (wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów),
  • choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność, Hashimoto) ,
  • endometrioza, adenomioza;
  • zespół metaboliczny,
  • cukrzyca typu I, cukrzyca typu II, cukrzyca kobiet w ciąży;
  • insulinooporność (IO),
  • nadciśnienie tętnicze,
  • niedokrwistość (anemia),
  • diety eliminacyjne,
  • alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe,
  • żywienie przy zwiększonej aktywności fizycznej,
  • kreowanie prawidłowych nawyków żywieniowych,
  • żywienie kobiet w ciąży, kobiet karmiących oraz kobiet planujących poczęcie dziecka;
  • żywienie osób w wieku podeszłym,
  • konsultacje pacjentów psychologicznych (m.in. depresja, nerwica, impotencja).

Doświadczenie

Posiadam 10-letnie doświadczenie w pracy z pacjentami w gabinecie, zarówno dorosłymi jak i dziećmi. Od 6 lat prowadzę warsztaty żywieniowe dla rodziców małych dzieci.

Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie, zależnie od jego potrzeb i możliwości. Określam realne do osiągnięcia cele. Dzieci bardzo łatwo zniechęcić do zmian gdy nie wprowadzimy ich z wyczuciem, dlatego ważne jest odpowiednie podejście podparte doświadczeniem jakie posiadam. Efekty, które chcemy osiągnąć to nie tylko cyfry, a realna zmiana nawyków żywieniowych, która ma długoterminowe działanie.

Konsultuję pacjentów w gabinecie, ale również on-line. Dodatkowo prowadzę warsztaty w grupach dla rodziców małych dzieci.

Specjalizuję się w żywieniu dzieci, doradzając matkom, począwszy od żywienia w ciąży, następnie karmiącym piersią i zaczynającym rozszerzanie diety swoich pociech, a także zajmuję się żywieniem starszaków. Pomagam zmierzyć się z problemami, które mogą się pojawić jak np. niedobory pokarmowe czy trudności w jedzeniu u dzieci. Pracuję też z „niejadkami”.

Wykształcenie

Dyplomowany dietetyk i technolog żywności.

Studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Swoją wiedzę wciąż poszerzam na szkoleniach, konferencjach i warsztatach z zakresu dietetyki:

  • „Rola racjonalna diety i aktywności fizycznej w prewencji chorób cywilizacyjnych okiem dietetyka” UP Poznań.
  • „Edukator w cukrzycy” Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center (nr certyfikatu: 34/09/2013).
  • „Top dietary trends czyli aktualne trendy żywieniowe w alergiach pokarmowych” Instytut Mikroekologii/Food Forum.
  • „Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa – potencjalne przyczyny chorób przewlekłych i cywilizacyjnych” Instytut Mikroekologii.
  • „Żywienie w sporcie i rekreacyjnej aktywności fizycznej” Food Forum.
  • „Zaburzenia mikroflory jelitowej i nadwrażliwości pokarmowe w zaburzeniach ze spektrum autyzmu” Instytut Mikroekologii.
  • „Żywienie w chorobach tarczycy” Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center (nr certyfikatu: 39/11/2014).
  • „Jak emocje wpływają na żywienie. Najnowsze trendy w psychodietetyce stosowanej” Food Forum.
  • „Jedzenie a głowa, czyli jak profesjonaliści wykorzystują siłę umysłu w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych” Uniwersytet SWPS Poznań.
  • „Celowe i bezpieczne podnoszenie stężenia wit. D i B12 w organizmie w świetle rekomendacji międzynarodowych” Food Forum.
  • „Regulowanie stężenia testosteronu – sprawdzone schematy dietetyczne i kontrola wyników badań” Food Forum.
  • „Interpretacja wyników badań pacjentów z niedoborami, stosujących diety wegańskie” Food Forum.
  • „Interpretacja badań laboratoryjnych i metodologia pomiarów masy ciała dzieci z nadwagą i otyłością” Food Forum.
  • „Skuteczna diagnoza i interwencja dietetyczna u pacjentów po 60 roku życia – aspekty teoretyczne i praktyczne” DIETA dla SENIORA.
  • „Karmienie piersią, żywienie dzieci, kobiet podczas laktacji, metoda BLW” mgr inż. Małgorzata Jackowska.
  • „Wybiórczość pokarmowa w ujęciu sensoryczno-motorycznym” Szkoła Terapii Karmienia „Od Pestki do Ogryzka”.
  • „Żywienie dzieci w różnych jednostkach chorobowych” pod kier. prof. dr hab. n. med. Hanny Szajewskiej.
  • „Wpływ czynników prenatalnych i postnatalnych na mikrobiotę jelitową noworodków” Instytut Mikroekologii.
  • „Oswojenie ma znaczenie. Terapia karmienia od podstaw. Moduł I.” Agata Kalina.
  • „Oswojenie ma znaczenie. Terapia karmienia od podstaw. Moduł II.”, Agata Kalina.

O mnie

Prywatnie jestem mamą szkolniaka, przedszkolaka i niemowlaka. Miłośniczką zdrowej kuchni i eksperymentów kulinarnych.


Poznaj mnie bliżej, odwiedzając mój fanpage na Facebooku